Højreklik for at se billeder
Nyx 330 på Touche solcellemast

Den nedlagte jernbane mellem Viborg og Løgstør, Himmerlandsstien, har fået nyt liv omkring Møldrup og Skals, hvor Viborg Kommune har opsat solcellemaster med LED lys.

Den grønne løsning med solenergi og LED lys vil være vedligeholdelsesfri og stort set uden omkostninger, når anlægget er i drift. Anlægsomkostningerne har oven i købet været lave, fordi anlægget er selvkørende uden forbindelse til forsyningsnettet.

Viborg Kommune mærker allerede nu interesse for den nye, grønne løsning, som er det første anlæg af sin art i Danmark. Kommunen har haft besøg af en delegation fra Korea, som ville se solcellemasterne langs Himmerlandsstien, og flere danske kommuner har vist interesse for at høre om projektet.

- Den solcellemast, vi har valgt, er en af de bedste solcellemaster på markedet, og anlægget med det styrede, blændfrie LED lys uden CO2-udslip skal nok vække opmærksomhed blandt miljøbevidste byplanlæggere både i Danmark og udlandet, forventer Thorkild Vestergaard, civilingeniør i Viborg Kommune.


Alfred Priess leverer solcellemasten Touche med LED lampen Nyx fra Focus Lighting. Solcellerne leverer strøm til et batteri i masten, og LED lamperne har så lavt et strømforbrug, at solenergien er tilstrækkelig til, at lamperne lyser med fuld styrke, når der er brug for det. Lys efter behov – eller intelligent lys - er netop et væsentligt aspekt i den grønne løsning. Det fungerer ved hjælp af sensorer i lamperne, som registrerer at der er trafik på stien. Lamperne kommunikerer indbyrdes og skruer op og ned for lyset efter behov. Da lysstyrken reguleres i god tid, vil fodgængeren eller cyklisten opleve, at der er masser af lys på stien. Når der ikke er trafik omkring lamperne, vil lyset være dæmpet til ca. 10% af fuld styrke.

Foruden det lave strømforbrug udmærker LED lamperne sig ved lang levetid uden vedligeholdelse. LED lyskilden er ikke følsom for de mange gange lysstyrken reguleres, og anlægget med intelligent lys efter behov vil derfor have ekstremt lang levetid.
Nyx 330 væglampe på specialmast.

Nyx 330 med LED er monteret midt på masten. Solcellerne udgør den øverste del af masten.

Kontakt Andreas
Kontakt gerne Andreas Thage-Jørgensen på 5135 6330 eller atj@focus-lighting.dk og hør mere om Nyx, LED og solcellemaster.